Způsob vedení účetnictví

27.08.2008 09:46

Každý podnikatel a každá společnost musí vést účetní evidenci - ať už ve zjednodušené formě či standardní. Účetnictví je v podstatě možné vést třemi způsoby:
1) Účetnictví svépomocí.
2) Účetnictví zpracovává zaměstnanec - účetní.
3) Využití služeb účetní firmy.
Který způsob je pro Vás nejvhodnější?

Každá z těchto variant má svá pro a svá proti.
1) Vedení účetnictví svépomocí je nejčastěji prováděno drobnými firmami, které s podnikáním teprve začínají. Jednoznačně lze říci, že tento způsob je nejlevnější, ovšem velice často na úkor kvality, přehlednosti a především nebývají dodržovány zákonné normy, které se neustále mění.

2) Účetnictví zpracovává zaměstnanec - účetní. Tato varianta je asi nejčastější a mnoho společností ji volí, aniž by přemýšlela nad jinými možnostmi. Výhodou jistě je, že společnost má své údaje neustále u sebe, problémy může řešit okamžitě a přehled o ekonomice společnosti je k dispozici víceméně kdykoliv. Jako negativum se v prvé řadě uvádí vždy vyšší náklady. Musí se platit mzda, daň z příjmu a především sociální a zdravotní pojištění zaměstnance. Dále je zaměstnavatel nucen koupit účetní program, zaměstnance posílat na školení, případně řešit nemoci nebo výpověď zaměstnance.

3) Využití služeb účetní firmy. Jde často o opomíjenou, ale ve většině případů asi nejvýhodnější možnost vedení účetnictví. Náklady na tyto služby jsou jistě nižší než na zaměstnance (pokud si nenajmete zbytečně předraženou nadnárodní společnost) a od účetní firmy očekáváme i odbornost. Negativa samozřejmě jsou i zde. Určité prodlení při získávání informací z dokladů (dnes již lze řešit on-line přístupem), získávání výkazů a stejně tak jako je špatný řemeslník, jsou i špatné účetní firmy. Určitě si ale vyberte firmu, která je pojištěna, protože i mistr tesař se utne.

Která z uvedených tří variant je nejlepší? Obecně lze říci, že ta, která Vám nejvíce vyhovuje. Pokud máte rádi přehled o všem, co se děje. Jistě si raději připlatíte a najmete si zaměstnance. Pokud chcete ušetřit, ale mít účetnictví zpracované odborně, neváhejte využít externí firmy. Často budete překvapeni vstřícným přístupem a nízkou cenou.
 


Vyzkoušejte: Vedení účetnictví Praha Ubytování v Břeclavi Grafický design