Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro rok 2014

19.12.2014 15:50

Dobrý den,

blíží se konec roku a mnozí z Vás brzy začnou přemýšlet, zda si zpracovat přiznání k dani z příjmů za rok 2014 svépomocí nebo od účetních či daňových poradců. Která z těchto možností je nejlepší? Odpověď z ní, že každá je správná. Ale kterou variantu si vybrat?

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob není ve většině případů obtížné. Navíc pokud využijete některou aplikaci, která automaticky za Vás doplňuje součtové řádky, případně ještě dokáže zkontrolovat možné chyby, je řešení jednoduché (jedna z takových aplikací je přímo na portálu daňové správy). Důležité je především nebát se formulářů (naštěstí zatím nekoušou). Navíc pokud nějakou chybu přece jen uděláte, úředníci Vám zavolají, abyste to opravili. Další úskalí je znalost využití slev na dani a možnosti snížení základu daně. Pokud toto ovládáte a nevadí Vám čas s tím strávený, již Vám nic nestojí v cestě. Nezapomeňte ale, že odpovědnost je na Vás a v případech, kdy zbytečně zaplatíte více na daních, můžete pouze bouchat hlavou o zeď.
Ostatním doporučuji vyhledat účetní/ho nebo daňového poradce/kyni.

Mnoho lidí je stále přesvědčeno, že daňová přiznání zpracovává pouze daňový poradce. Pravdou je, že většinu přiznání dnes dělají účetní a dělají to dobře. Takže mé doporučení - nebojte se účetních, vědí co dělají, ušetříte čas i nervy a Vás to vyjde levněji než u daňového poradce.

Nezatracujme však daňové poradce. Při přiznání k dani z příjmů je vhodné jejich služeb využít zejména, když potřebujete prodloužit termín podání přiznání (i když i toto lze nahradit žádostí na finanční úřad). Přínos daňových poradců je ale dle mého názoru především v řešení neobvyklých případů. Také je mnoho poradců, kteří se specializují opravdu jen na jednu daň a v té jsou pak vyhlášenými odborníky. Určité zamotané případy je pak vhodné přenechat jim. Přece jen daňový poradce je z titulu zapsání v komoře daňových poradců nucen se neustále vzdělávat a školit se. 

Co říct závěrem? Ať se rozhodnete jakkoliv, věřím, že to bude pro Vás nejlepší řešení a přeji šťastné pořízení. Pokud hledáte účetní s praxí, budeme rádi, když nás kontaktujete telefonicky 774 496 500 nebo emailem ucetnictvi.machova@gmail.com. Daňová přiznání k dani z příjmů zpracováváme již od 600,- Kč. Těšíme se na případnou spolupráci.

 

 


Vyzkoušejte: Vedení účetnictví Praha Ubytování v Břeclavi Grafický design